creativitate 3

M A G I E & C R E A T I V I T A T E pentru noncreativi… (III)

In primul articol si in al doilea ai aflat ce este creativitatea si cum orice individ poate fi creativ.

Articolul de astazi vine in intampinarea ta ca o noua provocare. Astazi vei avea ocazia sa iesi nu numai «in afara cutiei », vei avea ocazia sa mergi direct in spatiu 🙂

Exercitiile din acest articol au rolul de a-ti mari harta mentala si te vor ajuta sa devii un adevarat magician.

Ce este harta mentala ?

Mie imi place sa spun ca HARTA MENTALA este totalitatea experientelor personale dar si cele percepute din mediul extern pe care mintea le-a inmagazinat in subconstient si le exprima in plan constient prin comportamentele si reactiile noastre in general.

Cu alte cuvinte, cu cat ai mai putine experiente in viata din diferite domenii, cu atat harta ta mentala este mai saraca. Adica cu cat experientele tale sunt mai banale : uitat la tv, stat pe facebook, cand faci in fiecare zi acelasi lucru… de 20 de ani, etc., cu atat mintea ta va fi mai saraca in a oferi solutii in timp util la provocarile din viata ta.

Din acest motiv te invit sa-ti antrenezi mintea cu urmatorul exercitiu….

Hai sa incepem !

Ia un pix si o coala de hartie A4 si scrie pe ea cat mai multe lucruri pe care le mai poti face cu pixul din mana ta.

De exemplu: Cu un pix poti sa: invarti in cafea, poti sa-ti prinzi parul daca-l ai lung, il poti folosi ca arma alba, … continua cu exemplele tale. Iti sugerez sa nu te opresti sub 20 de idei pentru ca in felul asta ai ocazia sa observi dupa cate exemple ai blocaje. Daca te-ai blocat… schimba pixul, schimba modul in care te uiti la un pix, scoate toate partile componente din care este format si observa ce idei noi iti vin. Spor la generat idei! Tu cand ai facut ultima data un astfel de exercitiu cu produsele sau serviciile pe care le ai in firma?

Inainte de a-ti oferi urmatoarea metoda prin care sa « fabrici » idei pe banda rulanta, doresc sa-ti spun ca cu cat te vei lua mai in serios in aceste exercitii cu atat iti va fi mai greu sa generezi idei! Iti mai amintesti ca pentru a fi creativ e nevoie sa fii ca un copil?  Adica ai nevoie s-ati dai voie sa fii curios si sa te joci. Simplu, asa-i ?

Hai acum sa ne jucam, asa cum spuneam mai sus, si sa generam idei noi.

Iata ce ai de facut :

Scrie pe o hartie care este provocarea?  Scrie ce iti doresti? Cauti o solutie la o problema veche?  Scrie ce magie doresti sa se intample de fapt. Te rog sa scrii aceasta provocare sub forma : Unde?/Cum?/ De ce? pot gasi/afla/recunoaste/vedea/simti/observa/cauta/etc <PROVOCAREA> ?

Iesi undeva in natura sau intr-un loc in care poti sta pe un scaun sau pe o banca,  fara sa fii deranjat, lasa-te pe spate, cu picioarele intinse, aseaza mainile pe langa corp sau cel mai bine du-le dupa ceafa, inchide ochii si repeta intrebarea de mai sus iar si iar si iar. In timp ce iti repeti aceasta intrebare, concentreaza-te pe respiratie si observa sunetele pe care le auzi in jurul tau. Evita sa cauti raspunsuri! Fa asta timp de maxim 10 minute, dupa care…

  1. Dupa asta, deschide ochii si scrie orice raspuns iti vine in minte. Cand simti ca nu mai ai raspunsuri, opreste-te.

  2. Acum repeta exercitiul de la pasul 2. Dupa cele 10 minute, ia un creion sau mai multe creioane colorate si deseneaza ce-ti trece prin minte pe toata coala de hartie pe care o ai.

  3. Dupa asta, ia cele doua foi de hartie, cea pe care ai scris si cea pe care ai desenat si punele pe jos una langa alta cu fata in sus. Ridica-te in picioare si observa cele doua foi de hartie. Am spus sa le observi,  nu sa le citesti. Acum fa trei pasi in spate si observa cele doua foi de hartie. Mai da-te inca trei pasi in spate si observa cele doua coli de hartie. Aproie-te de ele, ia-le de pe jos si mototolestele.

  4. Acum repeta exercitiul de la punctul 2 si fa o lista noua cu idei si una noua cu desene. Sunt asemanari fata de cele vechi? Sunt diferente?

Iti poate fi de ajutor sa iei hartiile mototolite si sa le desfaci pentru comparatie. Pentru a finaliza exercitiul, fa corelari intre ideile scrise si desene sau doar intre desene separat de idei…. Acum  scrie ce solutii iti vin in minte.

Ai gasit ce cautai? Nu? Nicio problema! E posibil ca ideile sa-ti vina in zilele urmatoare dupa ce ai incheiat acest exercitiu. Asta se intampla pentru ca deja ai activat acea parte din minte care se numeste SISTEM RETICULAT ACTIVATOR. Acesta functioneaza ca o racheta teleghidata, adica oricum s-ar misca tinta, ea ajunge la „destinatie”. Ce vreau sa spun este ca acest exercitiu te ajuta sa te pui pe starea de a gasi solutia cautata.

Acum la final…

Cum ti s-a parut exercitiul de mai sus? Ai reusit sa te pui in stare ? Ai reusit sa fii curios si jucaus ? Orice parere de la tine ma ajuta sa stiu ce mai ai nevoie in viitor sa afli despre creativitate.

In urmatorul articol vei descoperi un mod de a crea idei noi prin folosirea trucurilor de magie.

Comentarii: