creativitate

M A G I E & C R E A T I V I T A T E pentru noncreativi… (II)

In articolul trecut ti-am promis ca iti voi oferi astazi raspunsul la prima provocare din acest serial. Daca esti genul de persoana competitiva, probabil ca ai luat provocarea in serios si ai inceput sa cauti solutii fara sa folosesti GOOGLE search. Multi oameni care au primit aceasta provocare de la mine au spus ca este imposibil sa faci asa ceva. Eu am castigat multe pariuri cu aceasta provocare.
Asa cum ti-am spus initial, raspunsul este foarte simplu si anume iei pixul si scrii pe foaie “cu rosu”!!!!
Asa se intampla de fiecare data si cand afli care este secretul din spatele unui truc de magie!
Ce simti acum ca ai aflat ca este posibil? Ce-ti trece prin minte ? Ce emotii incerci?
Te invit sa faci urmatorul experiment : Alege un grup de zece copii cu varste intre 6 si 10 ani si da-le aceasta provocare. Vei fi uimit sa observi ca din acestia, o parte gasesc raspunsul aproape imediat. Acest lucru se intampla pentru ca acea parte a mintii lor, care ar trebui sa critice este mai putin activata ca la adulti. Cu alte cuvinte ei nu sunt atat de antrenati sa fie sceptici.
Ce te invit sa intelegi, este ca pentru a fi creativ, este nevoie sa gandesti ca un copil, adica…

Te invit sa fii curios !

Daca lasi cativa copii intr-o camera cu obiecte obisnuite, vei observa ca acestia mai intai le vor explora, apoi le vor utiliza altfel decat pentru ce au fost create. Un exemplu pe care il dau in workshopurile mele de creativitate, este cu  fiica mea, care la patru ani a luat sacul cu hartie igienica si a facut din rolele respective un tort cu capsuni. Multi ma intreaba daca a pus capsuni peste hartie igienica. Ei bine, capsunile erau facute din hartie igienica mototolita. Ce vreau sa spun cu asta este ca daca doresti sa generezi idei noi,  ar fi bine sa incepi sa-ti dai voie sa descoperi din nou cum este sa ….

Sa te joci ca un copil !

In momentul in care te joci si esti curios, activezi in mintea ta resursele necesare pentru a genera idei noi. Fa-ti timp si urmareste comportamentul copiilor.  Fii atent la « tehnicile secrete » prin care fac ei ca lumea sa fie vazuta altfel decat o vad adultii.
ACUM….
Iti ofer un instrument care te va ajuta sa generezi idei noi atunci cand ai nevoie de ele.
Inainte de asta hai sa facem o sumarizarea a lucrurilor pe care le-ai aflat pana acum din aceste articole :
  1. Pentru a fi creativ e nevoie sa ai dispozitia necesara, adica sa te pui in starea necesara din care poti genera idei noi. Pentru a fi creativ, e de ajutor sa fii curios si sa-ti dai voie sa te joci ca un copil ;
  2. Orice individ poate fii creativ;
  3. Poti fi creativ la orice varsta;
  4. Rezultatul este strans legat de mediul socio-cultural.
Hai sa ne jucam acum…
Iata si instrumentul pe care te rog sa-l incerci chiar acum.

Jocul ideilor in 4 pasi :

Ia o coala de hartie A4 si imparte-o in patru parti egale, apoi numeroteaza fiecare dreptunghi de la 1 la 4. Fara sa critici nimic din intreg procesul, urmeaza cei patru pasi pe care ti-i voi explica mai jos.
Pasul 1
Care este provocarea? Scrie aici ce iti doresti?
Vrei un produs nou? Cauti o solutie la o problema?  Scrie ce magie doresti sa se intample?
Pasul 2
Care sunt resursele?
Scrie aici lucruri care au legatura sau nu cu ce ai scris la Pasul 1: ce detii, ce stii sa faci, ce abilitati ai, ce pasiuni ai, scrie pur si simplu ce-ti mai trece prin cap.
Pasul 3
Deseneaza
Deseneaza asa cum iti vine fiecare lucru pe care l-ai notat in Pasul 2
Pasul 4
Scrie ideile
Rupe cele patru dreptunghiuri de hartie si pune-le in alta ordine; uita-te la ele din unghiuri diferite; pune-le unele peste altele, daca vrei poti lua o foarfeca si sa tai fiecare desen in parte din Pasul 3 sau sa tai cuvintele din Pasul 2…. Acum fa corelari intre imagini, intre cuvinte, formeaza fraze noi din cuvintele  separate, etc
Scrie orice iti trece prin minte in dreptunghiul cu Pasul 4 pana aceasta se umple cu idei.
Ia acum foita cu Pasul 4 si vezi ce idei sunt realizabile din punct de vedere legal, financiar, etc. Vezi si ideile care se apropie cat mai mult de ce cautai. Scrie totul pe pagina pe care ai numerotat-o cu 4.
Daca simti ca nu esti multumit cu raspunsurile generate de tine, te incurajez sa organizezi un grup care sa urmeze cei patru pasi in mod individual sau in echipe. Vei observa ca atunci cand sunt mai multe capete, ideile pot fi mai calitative.
In poza de mai jos, poti  observa cum am ajuns sa lansez acest site.

poza creativitate trucuri

Iata si rationamentul :
In primul rand am schimbat cuvantul VANZARE cu VENIT PASIV
Apoi am observat ca am o expertiza (iluzionismul), am prieteni cameramani dar si multi prieteni care ma urmaresc pe facebook si « m-am prins » ca pot lansa o scoala online de iluzionism. Rezultatul este acest site de pe care citesti articolul despre creativitate pe care te rog sa-l faci cat mai cunoscut… asta daca nu vrei ca doar tu sa te bucuri de resursele pe care le postez aici
In articolul viitor vei afla informatii valoroase si un nou mod prin care poti fi creativ chiar daca pana acum te-ai considerat noncreativ.
Pana data viitoare cand voi reveni cu un nou articol pe aceasta tema, te incurajez sa-mi lasi un comentariu cu parerea ta despre aceasta tehnica  sau cu ce mai ai nevoie sa afli despre creativitate.
Comentarii: