11

Magia de scenă pentru începători – A treia parte

Cum te comporți cu ”publicul dificil”?

Iată-te citind și al treilea articol prin care te ajut să-ți construiești un spectacol de scenă profesionist și fără bătăi de cap. Primul articol este aici iar pentru al doilea te rog să apeși aici.

                                                                     *******

”Mi-am luat geanta cu trucuri și am plecat de acolo. Nici n-am mai avut nevoie de bani de la ei. Păi, ce,  eu sunt artist, chiar stau să râdă toți de mine? Ce-am ajuns?”

Asta îmi spunea acum câțiva ani un coleg magician. Îmi povestea despre un spectacol la care copiii din public s-au comportat urât cu el.

Când faci spectacole, vei observa că sunt situații în care chiar adulții se comportă ca niște copii. Pur și simplu uită de ei și încep să tragă de recuzită, să concureze cu tine pe scenă sau să încerce să te saboteze. Imaginează-ți că-i spui să rețină o carte, apoi te lasă să faci un întreg scenariu și înainte de a face marele final, el să-ți spună că a uitat ce carte a ales. Doar așa, că poate să o facă!

Ce faci în situații de genul ăsta? Cum faci să nu fii pus în situații penibile? De ce se comportă oamenii așa?

Acestea sunt întrebări la care este bine să reflectezi mereu dacă dorești să ai un spectacol apreciat de public.

Mai jos găsești răspunsurile mele la aceste întrebări, plus 10 metode simple prin care să temperezi genul acesta de spectatori.

De ce se comportă oamenii așa?

Când intri pe scenă, chiar fără să vrei, devii un LIDER al spectatorilor. Tu soliciți atenția publicului și uneori, fără să-ți dai seama,  o faci brusc și oamenii nu au timp să se obișnuiască cu noul cadru. Asta i-ar putea deranja pe cei care se simt deja lideri în sală. Poate discutau despre un subiect important sau aveau de încheiat o discuție.  Așa că și ei, fără să-și dea seama, doresc să-și recapete poziția. Ca și rezultat,  este posibil să intri într-un  conflict de interese cu cei care deja și-au calificat poziția de lider.

Mai există o categorie de public: ”Cerșetorii de atenție”. Aceștia sunt de două feluri: ”Zgomotoși” sau ”Tăcuții! . Îi recunoști repede. Fac mult zgomot, te imită iar dacă nu primesc atenție, pot chiar încerca să-ți saboteze prezentarea. Pe ceilalți mai tăcuți, îi observi când îi inviți ca voluntari și nu doresc să-ți urmeze sugestiile. Aceștia sunt frații tăcuți ai ”Zgomotosului”. Vorbesc puțin, dar au ca agendă ascunsă, să te încurce.

Oamenii din aceste categorii, pot avea aceste comportamente pentru că-și simt amenințată poziția socială, doresc atenție sau vor doar să demonstreze că sunt mai deștepți ca tine.

În general este bine să eviți să concurezi cu astfel de oameni sau să le arăți în modul cel mai elegant posibil, că te deranjează comportamentul lor. Ei tocmai asta își doresc, să te simți deranjat sau inconfortabil, pentru a-și restabili poziția în grup. Repet, de cele mai multe ori, oamenii fac asta inconștient. Nu-i judeca!

Ce faci în situațiile în care ai un public dificil?

Iată  10 metode

  1. Laudă-l cât poți de mult și sincer

Oamenii care intervin peste un artist, mai mult decât este cazul, o fac de multe ori, pentru că au nevoie de atenție. În astfel de cazuri, fie că este vorba de un copil sau de un adult, află cum îl cheamă și roagă publicul să-l aplaude și în timp ce primește aplauze, laudă-l pentru intervenția lui. Fă acest lucru fără să pară ceva batjocoritor sau ceva forțat. Fii natural și chiar oferă-i acelei persoane șansa de a fi aplaudat. Ce îi comunici este că l-ai observat și îi oferi o ”felie” din atenția pe care o ai tu.

  1. ”Chiar nu mă așteptam de la tine să fii așa glumeț. Acum te rog să iei o pauză ca să-mi fac și eu spectacolul”

Așa cum scriam mai sus, mulți spectatori dificili, nu realizează că fac ceva deranjant.  De multe ori nici restul spectatorilor nu realizează că persoana respectivă deranjează. Tocmai de asta nu e bine să-l judeci sau să te superi pe el. Orice comportament răutăcios din partea ta, nu poate să ducă la un rezultat pozitiv. Dacă niciuna din metodele de mai sus nu a funcționat, încearc-o pe cea de-a cincea.

  1. ”După spectacolul meu te las și pe tine să-ți faci și tu spectacolul”

Dacă prima metodă nu funcționează sau a mai apărut cineva care își dorește o porție de ”atenție, folosește următoarea metodă: spune-i sincer ”După spectacolul meu te las și pe tine să-ți faci și tu spectacolul”. Și aceasta este o metodă prin care să-i apreciezi intervenția  și să-i spui că și el este important, cel puțin la fel ca tine.

  1. ”Vine și rândul tău. Te chem imediat…”

Mai sunt și situații în care persoanele ”dificile” nu se opresc. Atunci, cu un ton prietenesc, spui: ”Vine și rândul tău. Te chem imediat…” După asta ai două situații: ori vin singuri ca voluntari, ori se liniștesc. Dacă devine mai gălăgios, înseamnă că are ceva personal cu tine. Sugestia mea este să nu-i mai oferi deloc atenție sau să treci la următorul pas.

  1. ”În orice spectacol trebuie să fie și câte un Chearlie Chaplin”

Dacă metodele de mai sus nu funcționează, aplică următoarea metodă. Îi rogi să-l aplaude pe cel în cauză și spui ceva de genul: ”În orice spectacol trebuie să fie și câte un Charlie Chaplin”. De fiecare dată lumea râde la afirmația asta. Apoi le spui că Charlie Chaplin a fost un mare actor. În felul ăsta îi arăți respect persoanei în cauză.

  1. Atrage atenția asupra lui în mod exagerat

Ai folosit toate metodele de mai sus, ai fost atent să nu ai un ton batjocoritor și totuși ”personajul dificil” nu se liniștește? Ce recomand, este să atragi atenția asupra lui în mod exagerat. Dacă e copil, ia-l lângă tine, chiar poți să-l iei în brațe și să-i rogi pe oameni să-l aplaude și să-i strige numele. Bucură-te sincer de această situație și arată-i că și tu ești fericit că el primește atâta atenție. Vei observa că intensitatea ”intervențiilor” din partea spectatorului dificil, scad în intensitate. Apoi îl poți întreba dacă vrea să fie voluntarul tău. J

Următoarele intervenții sunt mai directe și trebuie folosite rar și cu foarte mare grijă. Nu le folosi oriunde și cu oricine!

  1. ”Lasă, că o să vin și eu la tine la serviciu să-ți iau sapa din mână și să fac glume”

Asta e o glumă pe care am auzit-o la un magician american. Nu-mi mai amintesc despre cine e vorba. El spunea ceva de genul ”Eu nu vin la tine la McDonalds, ca să te-ncurc când pui tu castraveții pe sandvich.” Eu am adaptat-o pentru realitatea din România pentru că la noi e o mare ”realizare” să ai un job la Mc Donalds. Tocmai de asta am ales un alt domeniu. În plus, ”a da cu sapa” este un jargon des folosit când e vorba de muncă. Deci e oarecum o afirmație din care poți ieși curat.

  1. Implicare falsă în spectacol

Asta e tot o metodă pe care am văzut-o la un magician american. Ce faci este să-l chemi lângă tine, sau să-l muți din locul lui, unde apropo, se simte foarte confortabil și să-l pui să țină o eșarfă… pe toată perioada spectacolului. Iar la final să iei eșarfa ca să te ștergi cu ea pe frunte. Îi mulțumești și îl trimiți la loc.

Atenție! Nu recomand să folosești această metodă la copii. Copiii s-ar putea simți înjosiți sau dezaprobați. Niciodată să nu pui un copil în situații înjositoare din niciun motiv. Dacă te surprinzi că țipi la copii, îi ameninți,  sau reacționezi în general foarte deplasat, recomandarea mea este să consulți un specialist. Este spre binele tău. Aproape orice boală psihică se poate vindeca simplu și ușor, dacă apelezi la psihologul potrivit. Cu alte cuvine, mai bine să plângi la psiholog , decât să râzi la psihiatru.

  1. ”Eu aici sunt plătit cu ora. Dacă vorbești peste mine, să știi că nu împarțim banii!”

O altă metodă la care să apelezi, ce-i drept mai rar, este să-i spui spectatorului dificil, ceva de genul ”Eu aici sunt plătit cu ora. Dacă vorbești peste mine, să știi că nu împarțim banii!”  Ce faci de fapt prin afirmația asta, este să-i transmiți faptul că cineva plătește pentru acel spectacol, adică pentru prestația ta, nu pentru a-l auzi pe el.

  1. ”Eu sunt plătit să o fac pe prostul, tu ce scuză ai?”

O altă metodă de a liniști un spectator dificil, este să-i spui ce părere ai despre el, dar mai pe ocolite. Formularea este ”Eu sunt plătit să o fac pe prostul, tu ce scuză ai?”  sau ”Nu știu cum e în cazul tău, dar eu sunt plătit să o fac pe prostul”

Atenție!!!!

Ultimile patru metode, sunt mai dure și ar putea jigni persoanele sensibile. În plus, dacă prezentarea ta abundă de astfel de formulări, restul pubicului, prin empatie, se va gândi de două ori înainte de a te contracta la următorul lui eveniment. Așa că e bine să înțelegi că o doză de ”dificilitate” a publicului este chiar recomandată. În felul ăsta, oamenii văd că ești un entertainer stăpân pe el, care îi face să se simită bine pe oameni. Iar asta este bine pentru ei, dar și pentru contul tău din bancă. 🙂

Cum faci să nu fii pus în situații penibile?

Ca să minimizezi astfe de situații, este bine să faci trei lucruri.

  • Roagă-l pe cel care te-a invitat să anunțe publicul că urmează să intre pe scenă un magician și să anunțe și ce durată are spectacolul tău.

  • După ce ai intrat pe scenă fii demn, dar nu arogant. Fii smerit, dar nu umil. Arată-le că ai venit acolo să oferi, nu să iei. Prin atitudine și cuvintele potrivite, le poți comunica faptul că te bucuri că ai ocazia să faci acel spectacol pentru ei și ai venit să oferi bună dispoziție.

  • Fii atent ce oameni alegi din public ca voluntari. Alege-i pe cei care sunt atenți la spectacolul tău, pe cei care reacționează la glumele tale, etc.

P.S. La petrecerile de copii, recomand să le spui din start care sunt așteptările tale de la ei și să-i întrebi dacă au înțeles. Fă asta într-o manieră amuzantă și în așa fel încât să participe și ei la această prezentare. De exemplu spune-le că în spectacolul tău, vei lua și copii din public. Însă îi vei lua doar pe aceia care au fundulețul lipit de scaun. Îi rogi apoi să verifice dacă ei au fundulețul lipit de scaun și îi rogi să-ți arate fundulețul… lipit de scaun. Asta este o interacțiune foarte amuzantă pentru ei.

P.S.2 Tot la petrecerile de copii, eu sugerez să ai o sfoară pe care să o așezi pe jos în semicerc și să le spui că doar cei chemați de tine, au voie să treacă de acea sfoară. În loc de sfoară poți folosi un furtun cu leduri. Arată mai profesionist.

Te rog acum, să-mi scrii într-un comentariu, care este metoda ta preferată de a liniști publicul dificil.

Anunț important!

Pe data de 21 iulie 2016, de la ora 14.00,
organizez un curs online gratuit cu tema: Magia de Scenă.

Înscrie-te Acum La Acest Curs GRATUIT

Click Aici 

Comentarii: