Magicianul Augustin, iluzionism, trucuri magice 400

Iluzionismul si mintea TA

Imagineaza-ti urmatoarea scena: Vezi in mana magicianului o moneda normala. Magicianul are manecile suflecate, inchide mana, sufla peste pumnul inchis si apoi deschide usor fiecare deget si lasa astfel sa se vada ca moneda nu mai este. A disparut!
Care este reactia ta? Esti confuz si in acelasi timp contrariat? Te gandesti ca exista o explicatie? Te uiti la magician mai bine ca sa observi daca nu cumva este un extraterestru?
Ce face de fapt mintea ta este sa caute TIPARE. Asa functioneaza mintea! Cauta mereu sa incadreze o actiune perceputa intr-un tipar din trecut sau unul imaginat. Daca in trecut nu ai mai experimentat asa ceva, el va fi atat de dornic sa gaseasca un raspuns incat va cauta un tipar in alte locuri chiar si in cele imaginare: poate ai vazut un film, poate ai citit ceva asemanator intr-o carte, etc..
Ceva similar se intampla si cand se instaleaza o convingere in mintea ta care te face sa reactionezi aproape automat la stimulii perceputi. Ce vreau sa spun este ca ori de cate ori iesi afara iarna si observi ca iti este frig si te gandesti ca e posibil sa racesti sau chiar sa faci gripa… ghici ce? Sunt foarte mari sansele sa racesti.
Asta inseamna ca cei care au cunostinte din domeniul iluzionismului racesc mai putin? Normal ca NU ! In schimb ai ocazia sa intelegi ca la « volan » nu esti tu ci convingerile tale. Prin practicarea iluzionismului poti doar sa intelegi la un nivel practic, cum poti fi pacalit de propria ta minte si sa devii mai atent.
Stiu ca ce am scris mai sus este oarecum confuz. Confuzia face parte din meseria mea… cu asta ma ocup. Din acest motiv te rog sa-mi lasi un comentariu la acest articol si sa-mi spui cum vezi tu lucrurile?

Comentarii: