augustin-2009

De la FALIMENT la MAGIE

Anul 1999.

Aveam 22 de ani, eram tanar si nemuritor. Atat de bine imi mergea ca aveam cinci locuri de munca din care imi veneau bani:

1. Actor la Teatrul Bacovia din Bacau;
2. Realizator si prezentator pentru o emisiune TV din Bacau;
3. Manager zonal pentru Bingo Liberty (cei cu emisiunea de la TV);
4. Manager pentru o agentie de modele si scouter pentru MRA Models Agency, cea mai mare agentie de modele din estul Europei;
5. Ocazional eram MC/ prezentator pentru evenimente organizate de primarie si de firmele din Bacau.

Eram pe cai mari!!!!

Nu stiu cum s-a intamplat, insa pana la finalul anului 2000, am pierdut TOATE cele cinci surse de venit. Din unele am plecat eu cu orgoliul si nasul pe sus, din altele am fost dat afara pentru ca nu m-am putut adapta la regimul de sclavie, iar altele pur si simplu s-au inchis.

Cand povestesc despre aceasta perioada multi se asteapta sa zic ca am avut bani economisiti si ca mi-am revenit usor. In mod normal asa ar fi facut orice om cu toate antenele pe casa.

Dar…

In mai putin de o luna eram somer, mai mult de o jumatate din prietenii care ma sunau zilnic sa iesim la cafea sau ma invitau la evenimentele lor au uitat de mine si nu-mi mai raspundeau la telefoane.

Iubita de atunci si-a dat seama ca nu mai sunt o “partida” buna si m-a sters din agenda ei de prioritati.

Intr-un cuvant, am ramas F A L I T.

Falimentul nu era doar unul financiar ci si unul emotional.

Ca sa intelegi mai bine, cat am fost realizator de emisiuni la singura televiziune locala din Bacau, intr-o perioada in care erau doar trei televiziuni nationale (TVR, PRO TV si ANTENA 1), eram atat de cunoscut si de indragit incat nici sa ies sa duc gunoiul nu puteam pentru ca trebuia sa dau cinci autografe.

In acea perioada cat eram vedeta in Bacau s-a deschis McDonalds care a apelat la mine ca sa se faca cunoscuti. Asa ca saptamanal le faceam reclama, fara sa le cer bani!!!!

Cand am ramas fara nicio sursa de venit m-am gandit ca as putea sa gasesc un loc de munca la ei! Da, atat de disperat eram!

Raspunsul lor a fost un NU voalat, dar categoric.

Ca ei au fost foarte multi oameni si multe firme care au primit ajutorul meu in perioada mea de glorie si care m-au refuzat.

Astazi le multumesc din fiecare celula a mea tuturor celor care mi-au intors spatele pentru ca am inteles mai tarziu cat mult bine mi-au facut in realitate. Insa in acele momente traiam, pe buna dreptate, o adevarata tragedie.

Da, stiu, puteam sa apelez la parinti. Imagineaza-ti ca eram atat de orgolios incat nu am vrut sa le cer ajutorul. Nu ma intreba DE CE pentru ca nu am un raspuns acceptabil 🙂

Cum mi-am revenit?

La un moment dat, m-am asezat la o masa si am facut o lista cu ce stiam sa fac. Din acea lista au iesit ca eram foarte bun la actorie si la a conduce un club de activitati extra scolare pentru copii.

Asa se face ca am investit singurii mei bani pe care ii aveam in buzunar, 25 de dolari, in a tipari cateva mii de flyere si pentru inchirierea unei sali si am anuntat ca deschid un club de actorie pentru copii.

Datorita faptului ca inca eram foarte cunoscut si indragit, in prima luna am avut atat de multi cursanti incat am incasat echivalentul a 3000 de dolari!!!

Intre timp s-a deschis o televiziune noua care avea nevoie de continut, iar eu aveam suficienta experienta ca sa le ofer emisiuni “la caseta”.

Apoi si cei de la teatrul din Bacau au realizat ca le-as fi bun si m-au rechemat in echipa.

Prin urmare din anul 2002 pot spune ca m-am relansat si am inceput si calatoria mea in antreprenoriat. Aveam luni in care incasam peste 10.000 de de dolari!!!

Apoi, imbatat de succes, am mai deschis in alte orase din zona de est a Romaniei inca 10 filiale. Aceasta “dezvoltare” plus criza economica din 2008 mi-au asigurat un bilet la clasa BUSINESS pentru….

….Al doilea FALIMENT!

De fapt colapsul personal a inceput din anul 2007 cand am trecut printr-o perioada de epuizare fizica si psihica atat de mare incat nu ma mai puteam concentra. Asa se face ca am inceput sa devin irascibil si sa ma cert cu angajatii foarte buni, sa pierd filiala cu filiala pana cand am ramas cu una singura: cea din Bacau…. pe care am inchis-o in cele din urma in anul 2009.

Stiu ce ar spune multi: Hai Augustin, ca acum sigur ai pus “bani albi pentru zile negre”. Ai ghicit!! NOPE.

Eram din nou F A L I T, insa acum, spre norocul meu, eram si casatorit. Adica marcam falimentul impreuna cu cineva 🙂

Ce am facut a fost sa-mi fac o lista si sa vad la ce ma pricep foarte bine. Mi-am dat seama ca ma pricep bine la actorie si sa improvizez pe scena.

Un prieten m-a invitat la ziua fiicei lui si acolo am inceput sa anim copiii. Unul din prieteni vazandu-ma mi-a zis ca as fi bun sa fac treaba asta ca si business pentru ca este o cerere foarte mare pe piata.

Hm…. am zis sa incerc.

M-am uitat putin pe internet la ce tipuri de entertainment exista pentru copii si am dat peste MAGICIENI. Am cautat sa vad cati magicieni sunt in tara si am descoperit ca acestia puteau fi numarati pe degetele de la o mana ciunga. Adica mai putin de 5 magicieni profesionisti!!!

Ups.. mi-am zis ca aici este mega oportunitate.

Si asa m-am apucat ca zilnic sa repet cate 14-20 de ore pana reuseam sa invat miscari foarte grele astfel ca acestea sa para naturale si sa nu trezeasca suspiciuni.

In scurt timp am gasit pe cineva care sa ma reprezinte ca PR si de aici gasesti povestea mea pe internet daca ma cauti pe google sau pe youtube.

Am mai dat faliment de atunci??? O, da.

Diferenta este ca nu mai sunt asa de surprins si de multe ori ajung sa stiu cand urmeaza un colaps si ma pot pregati…. cel putin sufleteste  

Comentarii: