crina

Cum am dezamăgit-o pe soția mea

Se întâmpla în anul 2007, în luna iunie, când repetam momente noi de magie. Eram acasă, în camera de zi, foarte entuziasmat că îmi reușea noul număr de magie. Soția mea Crina, se uita la mine fascinată cum repetam în oglindă. Era un număr de magie cu trei sfori la care repetam și zi și noapte ca un fanatic.

La un moment dat, nu a mai rezistat și a întrebat cum fac acea magie. Bucuros, i-am arătat mai întâi momentul întreg de magie și apoi i-am cerut o părere. Era contrariată că ce vedea era aproape sub nasul ei și nu înțelegea cum e posibil. O sfoară dispărea, alta apărea, era un efect vizual foarte puternic. Parcă o aud și acum cum exclama: ”Cum faci? Nu poate fi posibil! Tu chiar faci magie! Wow…”

Când numărul a luat sfârșit, pe chipul ei se vedea o uimire ca a unui om care asista la un miracol. Fiecare mușchi de pe fața ei, își aducea concursul la acea expresie de uimire. Aproape că nici nu mai respira!

Dezamăgire

După ce am terminat, am luat sforile și am început să-i explic principiile care stau la baza acestui moment de magie. Aproape instantaneu, s-a transformat total. O expresie foarte dură de dezamăgire s-a așternut pe fața ei pe măsură ce asista la explicațiile mele. Era de-a dreptul șocată și supărată! S-a încruntat și abia a mai avut puterea să-mi mai spună doar atît: ”Ăăăăă… păi asta nu e magie!!!!! ”

S-a ridicat și a pleca la treburile ei. În ziua aia, am mai încercat să-i mai arăt cîteva inbunătățiri ale acelui moment de magie, dar nici nu a mai vrut să stea de vorbă cu mine.

Am înțeles mai tîrziu ce s-a întâmplat. Pentru cîteva clipe, ea chiar a crezut că ce vedea este cu adevărat un miracol. În adâncul sufletului ei, s-a activat acea uimire autentică de adult, ce retrăieșe momentele magice din copilărie, din vremea când venea Moș Crăciun. Era o licărire de speranță, că magia este aievea și este posibilă. Iar când i-am arătat cum se face, toată această visare frumoasă s-a spulberat. Iar ca rezultat, a fost o mare dezamăgire și ghici cine a mâncat mâncare rece în ziua aia?

Efectul numit MAGIE

Magia are efect doar dacă cel care privește, nu cunoaște metoda sau tehnica prin care este produsă aceasta. Ca și magician, ori de cîte ori ești rugat să explici care sunt principiile ce stau la baza magiei tale, e bine să te eschivezi cît poți. Nu faci asta pentru tine ci o faci pentru a-l proteja pe el, pe cel care a văzut magia.

Jeff McBride, un mare magician american, spune că magia este simbolul speranței. Dacă desconspiri magia, ce faci este de fapt să îi răpești în mod brutal spectatorului, șansa de a se bucura de miracolul magiei.

Sugestie

Paragraful următor este scris pentru tine, pentru pasionatul de magie, care ai ca hobby această artă selectă.

Gîndește-te că efectul de magie devine cu atât mai puternic, cu cât prezentarea este făcută mai bine. Iar ideal este ca după ce prezinți un număr de magie, spectatorul să fie atât de convins că ce a văzut este cu adevărat magie, încât nici să nu-i treacă prin minte să te întrebe cum ai făcut.

Pentru a genera acest efect e nevoie să te concentrezi pe trei lucruri:

  1. Practicarea numărului până intră în memoria mușchilor și arată natural,
  2. Prezentarea sub formă de poveste,
  3. Incheiere puternică cu o replică plină de înțelepciune (citat sau un moto) și fără mișcări complicate.

Dacă ar fi să te concentrezi pe un singur pas, acela ar fi: practică, practică, practică.

Membrii comunității noastre de pasionați știu asta, pentru că le spun la cursurile pe care le țin LIVE, că e foarte important să repeți un moment de magie, de cel puțin 20 de ori. Nu mă întreba de ce? Pur și simplu am observat că acesta este numărul MAGIC de repetări care îți asigură succesul prezentării tale.

Practica repetată al aceluiași moment de magie te ajută foarte mult la antrenarea noilor abilități. Ai nevoie în primul rând de abilități fizice dar cea mai importantă abilitate este cea de a rezista din punct de vedere psihologic. Dacă cedezi, dacă te plictisești și prezinți un număr de magie insuficient repetat, este posibil să desconspiri un secret prin prezetarea lui defectuoasă. Iar rezultatul e că oamenii te pot lua în râs. Acest lucru te va demotiva să mai prezinți pe viitor momente de magie sau vei considera că e greu.

Din perspectiva mea de performer cu aproape 20 de ani petrecuți pe scenă, sugestia mea este să te pregătești cu seriozitate. Asta te ajută să produci celor dragi, momente de magie atât de spectaculoase, încât vor ajunge să fie dependenți de prezența ta. Pur și simplu te vor iubi!

Iată ce te rog acum

Acum, te rog să scrii într-un comentariu mai jos, care sunt poveștile tale legate de practicarea iluzionismului?

Comentarii: