programs1

Programarea Neuro Lingvistica în lumea magiei

Programarea Neuro Lingvistica (NLP) este un program de terapie și training ce a devenit din ce în ce mai popular în România. Acesta își propune să ne influențeze pozitiv viața, începând de la postura corporală și încrederea în sine, până la aspecte mai complexe, precum cariera.

NLP garantează că poate aduce oamenilor succes în orice domeniu în care activează, indiferent dacă vorbim despre medicină, vânzări sau chiar artă. Programarea Neuro Lingvistica scoate în prim plan o nouă paradigmă conform căreia fiecare individ poate să cunoască lumea înconjurătoare doar prin intermediul propriilor experiențe și percepții. Asta nu înseamnă că realitatea percepută de individ este aidoma lumii reale – ci este mai degrabă, o interpretare a realității în cheie personală.

Limba pe care o cunoaște individul poate reprezenta la un moment dat chiar o limitare în perceperea autentică a lumii reale. De ce se numește Programare Neuro Lingvistica? Prin expresiile pe care o persoane le folosește, prin cuvintele pe care le utilizează cel mai des, la nivelul creierului său se activează de-a lungul timpului aceleași căi neuronale. Practic, în timp, persoana capătă anumite obiceiuri lingvistice, conversaționale și ușor, ușor chiar comportamentale. Cu alte cuvinte, modul în care gândim, ceea ce gândim și felul în care exprimăm ceea ce gândim ne modelează atitudinea și comportamentul conducându-ne acțiunile către succes sau către eșec.

Ca magician, intru în creierul oamenilor prin diferite trucuri de magie și îi fac să creadă anumite lucruri. De asemenea, mă joc cu atenția și percepția, iar dacă dorești să intri și tu în lumea magiei te sfătuiesc să cunoști mai multe despre Programarea Neuro Lingvistica.

Ca să-ți fie mai ușor, în continuare îți voi prezenta câteva presupoziții sau principii de bază în Programarea Neuro Lingvistica:
– se pare că imaginea pe care noi o construim despre lumea înconjurătoare nu este același lucru cu realitatea din jur, asta pentru că ne raportăm la aceasta prin simțuri și o serie întreagă de construcții subiective precum: idei, presupuneri, amintiri, experiențe anterioare, moșteniri educaționale, sociale sau familiale.
– într-o discuție, fiecare persoană decodifică mesajul primit prin propriile filtre interne, iar răspunsul oferit nu se refera la mesaj, ci la ceea ce receptorul a înțeles din acel mesaj. Din acest motiv, trebuie să luăm în considerare și limbajul paraverbal (tonul vocii), dar si nonverbalul (gesturi, mimica) pentru o mai bună înțelegere a mesajului transmis;
– trebuie să gândești că nu există eșec, există doar feedback, iar fiecare experiență trebuie să o vezi ca o oportunitate de învățare. O caracteristică importantă a oamenilor de succes este aceea că sunt capabile să învețe din aproape toate situațiile întâlnite;
– întrebarea „Cum?” este mai utilă decât „De ce?”. „Cum?” duce la aflarea și înțelegerea structurii problemei, în schimb „De ce?” scoate la iveală doar justificări și motive, fără a schimba ceva.

În final, te invit să urmărești acest videoclip de unde vei afla câteva tehnici utile pentru a avea o gândire constructivă. Ce spui? Așa-i că pare interesant?

0
Blog
Comentarii: