15

Magia de scenă pentru începători – A doua parte

Voi continua seria articolelor despre Magia pe Scenă în care vorbesc despre ce să faci mai exact.

Presupun că ai citit articolul trecut și ai gândit deja un repertoriu. Ești pregătit să urci pe scenă? Din experiența mea acumulată pe scenă, îți ofer un set de sugestii la care să fii atent pentru început.

Hai să-ți spun mai întâi cum am început eu.

Încă nu mă lansasem ca iluzionist. Însă făceam spectacole de stand-up comedy. Eram invitat să susțin un astfel de moment pentru românii din Irlanda. Evenimentul se întâmpla exact de revelion în anul 2007.

Aveam un show bun, aveam reacții bune, dar doream să surprind cu ceva. Pe atunci nu erau atât de multe informații pe youtube. Dar din ce mai știam eu, pentru că eram pasionat și din ce am mai găsit pe internet, am făcut un moment de magie. L-am repetat vreo două luni de zile și apoi a sosit momentul spectacolului. Când am ajuns în Irlanda, mi-am dat seama că erau acolo mulți români care mă vedeau pentru prima dată. Mi-am spus că e riscant să fac momentul de magie în contextul respectiv și am făcut doar momentul de umor. Însă, magia am făcut-o colegilor de scenă în pauze.

Asta a fost o încercare de care îmi amintesc cu drag, pentru că mi-a fost ciudă că nu am avut curajul să prezint ce repetasem două luni de zile. Din acea frustrare a ieșit primul meu spectacol pe care l-am prezentat la un grup de copii adunați în curtea unui prieten de-al meu. Apoi, mi-am cumpărat celebrul DVD cu Fiber Optics. Într-o săptămână l-am învățat pe tot. Iar cu prima ocazie când am fost invitat să prezint un spectacol (eram solicitat foarte des ca MC de evenimente) am propus să fac și câteva momente de magie. Unul dintre ele, era cel cu sforile inegale, adică Fiber Optics.

Apoi mi-am mai construit un moment de 10-15 minute și l-am prezentat de revelion în anul 2009. Nu era cine știe ce, dar pentru mine, la momentul acela era ceva extraordinar. Poți vedea momentul filmat aici.

Ce vreau să spun cu toate astea este că nu m-am descurajat. Mi se pare normal ca uneori să nu ai curaj sau alte ori să te judeci prea aspru. Sugestia mea este să lași publicul și timpul să decidă dacă ce faci tu este bine. Iar dacă reușești să te menții pe poziție destul de mult, se va găsi cineva pe lumea asta ca să îți observe talentul sau să te ajute să devii Marele Artist la care visezi.

Iată acum care sunt sugestiile mele, minimale, pentru primele spectacole de magie pe scenă.

  1. Îmbracă-te adecvat.

Când urci pe scenă DEVII un personaj. E nevoie să fie o diferență între tine cel care face piața și MAGICIANUL care este pe scenă. Poți fi un magician clasic cu frac sau unul de estradă cu sacou din material de paiete. Dacă vrei poți să fii îmbrăcat la costum sau chiar în blugi și tricou. Dar hainele tale trebuie să te ajute în construcția personajului tău. Pentru a-ți creea cât mai ușor un brand, e nevoie să menții aceleași haine de scenă cât mai mult timp posibil.

  1. Înainte de a intra pe scenă, folosește un afiș, un flayer sau un roll-up baner prin care să anunți că urmează spectacolul tău

Dacă urci pe scenă fără să fii anunțat, este posibil să activezi ”scepticul” din unii oameni. Adică îi faci pe cei cărora nu le plac surprizele să te boicoteze. Vor încerca să distragă atenția de la spectacol sau pur și simplu nu vor colabora. În schimb, dacă ai un afiș la intrare sau ești anunțat pe invitație, apoi este și cineva care te anunță din timp, oamenii te vor primi într-o notă pozitivă.

  1. Folosește pe cât posibil sonorizare și microfon personal. Vino cu tot ce ai nevoie pentru recuzita ta: geantă, masă, etc

Dacă tinzi la nivelul de profesionist al scenei, e nevoie să ai de toate cu tine. De la cabluri de curent, până la masă, scaune sau chiar sonorizarea ta. Toate astea îți vor reduce din momentele surpriză, în care afli în ultimul moment că sonorizarea profesională de la locație este de fapt cea din tavanul restaurantului care se aude gâjâit sau care nu are mixer în care să introduci microfonul tău.

  1. Folosește un fundal muzical

Cel puțin la începutul spectacolului, pentru a atrage atenția asupra ta, ai nevoie de a activa publicul. Cel mai simplu este să folosești o melodie cunoscută și îndrăgită. Spectacolul de magie are un mic handicap: este un spectacol vizual. Adică oamenii trebuie să se uite la tine ce faci, pentru a se bucura de show.

  1. Fă gesturi largi, stai drept pe scenă și privește până în spatele sălii la ultimul spectator

Când ești pe scenă, mai ales pe scenele mari cu peste 300-500 de spectatori, e nevoie să te faci văzut. Dacă stai cocoșat, pierzi câțiva centimetri importanți din înălțimea ta. Mâinile tale te pot ajuta ca să pari mai impozant și mai mare dacă faci în mod motivat mișcări largi și dramatice.

  1. Vorbește rar și clar

Spectacolul de scenă se diferențiază de cel de la mese tocmai prin faptul că ești obligat să fii atent la acest aspect. Adică să ai grijă ca oamenii să înțeleagă ce vorbești, altfel pierzi interesul publicului și prezentarea ta poate avea de suferit.

  1. Evită să faci magie cu obiecte mici în sălile mari (cărți de joc, bile, țigări, etc)

Întodeauna este bine să ai momente adecvate cu locul în care prezinți magia ta. Așa cum nu mergi pe la mese cu lada în care tai asistenta, nici pe scenă nu ar trebui să te urci să faci magie cu biluțe și alte obiecte greu de văzut de toată audiența.

  1. Evită glumele rasiste, religioase, misogine sau batjocoritoare de orice fel

Atenție mare la ce glume faci! Este bine să faci glume, dar să nu le faci oricum și pentru orice audiență. Dacă ești la o petrecere de copii nu faci glume cu apropouri sexuale, chiar dacă copii nu înțeleg. Probabil că vrei să te mai cheme părinții și la următoarele evenimente. Nu cunosc părinți, normai la ”mansardă”, care ar chema un entertainer care să vină cu un astfel de limbaj. În plus nu ai dori să fii cunoscut ca magicianul care vorbește porcos la petrecerile de copii.

  1. Fii prietenos cu oamenii după spectacol

Fă-ți un ritual și după spectacol, găsește un pretext pentru care să rămâi printre oamenii care te-au angajat. În felul ăsta poți face câteva poze cu ei și le mai poți oferi câteva momente de magie.

  1. Cere feedback!

După spectacol este foarte important, ca la una sau două zile să suni beneficiarul spectacolului tău și să-l întrebi dacă totul a fost în regulă.

Este ideal să-ți filmezi spectacolul și apoi să faci următorul exercițiu: închide ochii și ascultă doar sunetul. În felul ăsta îți poți oferi singur feedback și afli unde mai ai nevoie să lucrezi la texte sau la modul cum respiri, etc.  Apoi închide sunetu și observă-ți doar mișcările pe care le faci pe scenă și notează-ți ce ai nevoie să modifici sau să scoți din spectacol pentru că nu se vede bine.

Cam astea sunt pe scurt câteva din sugestiile pe care ți le ofer pentru început. Sper că acestea să-ți fie utile și să te ajute atunci când vei fi pe scenă.

Anunț important!

Pe data de 21 iulie 2016, de la ora 14.00,
organizez un curs online gratuit cu tema: Magia de Scenă.

Înscrie-te Acum La Acest Curs GRATUIT

Click Aici 

Comentarii: