6

Artistul, Demonii și Scena

Marius este adolescent și este pasionat de iluzionism. Învață trucuri de pe youtube și apoi le prezintă colegilor de la liceu. Nu a durat mult și toți prietenii lui au aflat că are ”puteri paranormale”, că poate face lucruri inexplicabile. Colegele îl privesc într-un mod aparte și își fac poze cu el pe care le postează mai apoi pe facebook. Între timp, a strâns bani și a reușit să-și cumpere cîteva numere de magie de la magazinele de specialitate. Are în plan să facă spectacole pe scenă!

A vorbit cu un prieten care are un văr ospătar la un PUB și a reușit să obțină o dată la care să-și prezinte spectacolul. Singura condiție era să aducă cel puțin 100 de spectatori.

În fiecare zi repeta ba în oglindă, ba se filma cu telefonul mobil. Colegii lui erau foarte entuziasmați că vor avea ocazia să-l vadă pe scenă. Ca să-și promoveze spectacolul, a facut un eveniment pe facebook și la promovat pe grupuri. A filmat câteva momente de magie cu el și cu îndemnuri publicitare la final, apoi le-a promovat peinternet.

Într-o zi a primit un telefon de la ziarul local, care dorea să vină să facă un reportaj despre el și spectacolul lui. WOW!! Spectacolul lui urma să fie subiect de articol în ziarul orașului. În seara în care a primit vestea, aproape că nu a mai putut dormi de emoție. Era foarte fericit că proiectul lui artistic se bucura de sprijinul presei și al prietenilor lui. A doua zi, cei de la ziar au scris un articol despre intenția lui de a face spectacolul, la care au atașat și poza lui Marius.

Cu câteva zile înainte de spectacol, a sunat la PUB și a întrebat dacă sunt rezervări făcute pentru spectacolul lui. Răspunsul la șocat: ”Nu mai avem locuri! S-au dat biletele ca pâinea caldă. Sper să fie un spectacol bun, să nu dezamăgim publicul.” Marius a simțit că i se usucă gura și a simțit pentru prima dată cum din cap până în picioare este străfulgerat de emoție. A mai reușit să dea un răspuns monosilabic și a închis.

Ziua spectacolului

Ora 5.00 AM.  Cu ochii în tavan, Marius era în pat, blocat de emoție. Prin mintea lui treceau tot felul de ganduri si imagini  de la spectacol. Îsi imagina ca oamenii râd de el si că greșește trucurile pe scenă și se face de râs.

Ora 7.00 AM.  Marius se ridică din pat și își verifică încă odată recuzita de spectacol. Toate trucurile erau puse într-o gentuță de metal ca cele pe care le gasesti la magazinele de bricolaj. Și-a verificat lista pe care avea scrise momentele pentru spectacol și a pus-o în geantă.

Ora 7.45 AM.  Marius se îmbracă și pleacă la liceu. Aici, majoritatea colegilor lui îl încurajează și îi urează succes pentru spectacolul care v-a avea loc în acea seară. Doua fete vin la el și îl roagă să le facă rost de bilete la spectacol pentru că nu au mai găsit la pub. Marius le promite că le ajută și merge la ore.

Ora 2.30 PM.  Marius ajunge acasă de a liceu. Se duce la toaletă și pentru prima dată, de emoție,”dă la rațe”. Emoțiile și teama că ar putea să iasă ceva rău la primul lui spectacol, au pus stăpânire pe el.

Ora 4.00 PM.  Parinții lui Marius vin acasă de la serviciu și îl intreabă dacă a mâncat și dacă este pregătit să meargă la pub. El le spune că nu îi este foame și că abia așteaptă să meargă la pub și să termine spectacolul.

Ora 5.30PM.  Marius ajunge la pub împreună cu parinții. Înăuntru era un miros surd de țigară amestecat cu bere și doi ospătari care aranjau mesele și scaunele în sală. Lipită de un perete era o scenă mică, de câțiva metri pătrați care avea în fundal o cortina de culoare vișinie din catifea.

Ora 7.00 PM.  Marius a reușit să facă o repetiție cap-coadă a întregului spectacol. A reușit să corecteze unele momente care aveau unghiuri sensibile pentru public. S-a retras apoi intr-un separeu împreună cu parinții lui și doi prieteni care îl ajută la spectacol.

Ora 7.50PM.  Fiecare masă din pub are aproximativ șase locuri și sunt 20 de mese in total. Marius merge la toaletă și este pentru prima dată când vede sala plină cu oameni care așteaptă spectacolul lui.  Prin tot corpul lui trece o emoție puternică de îngrijorare și îl face să transpire aproape instantaneu. Corpul lui parcă nu îl mai ascultă și începe să tremure vizibil. Simte că îi vine să dea la rațe dar nu mai are ce. Cand s-a întors înapoi în separeu, părinții lui îl văd alb la față și transpirat.  Tatăl lui la prins de umeri, și la încurajat spunându-i că oricum ar ieși spectacolul, ei vor fi foarte încantați și îl vor sprijini în continuare.

Ora 9.10 PM.  Marius a terminat spectacolul a coborât de pe scenă și realizează că a fost experiența vieții lui. S-a simțit foarte bine pe scenă și nu reușeste să înțeleagă când a trecut timpul atât de repede. Chiar dacă la un moment dat unul din numere nu i-au iesit, publicul nu și-a dat seama, iar la final l-au aplaudat si l-au felicitat.

Demonii invizibili ai artistului

Fiecare artist are un cuvânt sau o expresie pentru frica de scenă. Oricum ai numi-o: frică, emoție, trac, îngrijorare, acestea sunt prezente într-o masură mai mică sau mai mare, la aproape orice artist. Acestea sunt de fapt stări prin care treci atunci când nu ai încredere în tine ca artist, ca om in general și se manifestă mai mult sau mai puțin vizibil în exterior.

Utimele cercetări arată că gafele pe care le face un artist pe scenă, sunt observate de mult mai puțini oameni decat are impresia artistul care a gafat. Asta înseamnă că atunci când te îngrijorezi pe scenă, sau când faci o greșeală, s-ar putea să nici măcar să nu se observe mare lucru în public.

Cel mai indicat este ca atunci când ai emoții, să constientizezi care este nivelul acestora. Din perspectiva mea, ca artist cu aproape 20 de ani de experiență pe scenă și studii în psihologia comportamentală, este că de fiecare dată când ai emoții, să îți notezi care este nivelul acestora pe o scară de la 1 la 100. Dacă raspunzi sincer, ai ocazia să conștientizezi că există o anumită parte din tine, care nu are emoții.  Spre exemplu, dacă tu simți că nivelu emoțiilor tale sunt la 85, asta înseamnă că există o parte din tine care e reprezentată de încredere, curaj, adică ai o mică doză de putere.

Recomandare mea

Chiar dacă am 20 de ani de experiență pe scenă, timp în care am fost pus în situații grele, din care a trebuit să ies, mai am momente în care am emoții. De fapt, când am emoții simt că trăiesc cu adevărat! Iar dacă vreau să le atenuez, folosesc patru întrebări simple, pe care ți le ofer și ție pentru că e posibil să te ajute să îți recâstigi curajul și încrederea pe scenă.

Iată cele patru întrebări:

  1. De ce îți place de tine?
  2. De ce e bine pentru tine să fii pe scenă?
  3. De ce este valoros ceea ce prezinți pe scenă?
  4. Cum știi că ai depășit frica de scenă? Ce trebuie să vezi, să auzi sau să simți ca să știi că frica de scena s-a diminuat sau a dispărut cu totul?

Hai sa îti explic cum fac eu acest exercitiu: în primul rând, iau un pix și câteva coli de hârtie și îmi notez care este nivelul de emoție de la 1 la 100. Apoi, scriu minim 25 de raspunsuri la fiecare dintre cele patru întrebări de mai sus. La final îmi raspund la urmatoarea intrebare: Cum s-a modificat nivelul meu de incredere și curaj acum, pe o scară de 1 la 100.

De cele mai multe ori, doar pentru că realizez că am totuși o mică doză de încredere, mă ajută enorm și mă face să mă simt mai stăpân pe mine.

Dar…

Mulți oameni, pe bună dreptate, când aud că au de scris 25 de răspunsuri, renunță să mai facă acest exercițiu. Atunci eu vin și le spun că mintea noastră este în așa fel construită, că nu poate să nu răspundă la întrebări. Așa că, la nivel subconștient, deja a început să răspundă la aceste întrebări. Tot ce ai de făcut este să aduci aceste răspunsuri în zona conștientă. Tocmai de asta e bine să începi să scrii câte cinci răspunsuri la fiecare întrebare. Apoi revii și mai scrii încă cinci și încă cinci și tot așa până ajungi să scrii câte 25 de răspunsuri la fiecare. Teoria spune că după 20 de răspunsuri, mintea deblochează sistemul natural de apărare, așa numita zonă de confort și îți permite accesul în zona subconștientă de unde îți vin cele mai bune idei și revelații despre tine ca om.

După ce faci exercițiul ăsta, sunt curios să aflu dacă funcționează și la tine.

Iată ce vreau să faci acum:

Scrie-mi într-un comentariu, care mai sunt problemele tale, ca magician începător?

Comentarii: